Çocuğunuz disleksi olabilir

Disleksi ve Çocukların Eğitimi

Disleksi, dil becerilerinde yaşanan güçlüklerle karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, normal ya da üstün zekaya sahip bireylerde dahi görülebilir. Disleksi, yeterli desteğin sağlanmaması durumunda birçok alanda olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak erken tanı ve doğru eğitimle disleksi olan bireyler, hayata daha sağlıklı bir şekilde devam edebilir.

Disleksinin Genetik Temelleri

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, disleksinin anne karnında başlayan yapısal bir farklılık olduğunu belirtmektedir. Bu farklılığa birden fazla genin yol açtığını vurgulayan Kilit, disleksinin heceleme, yavaş okuma ve anlama problemleriyle kendini gösterdiğini ifade etmektedir. Disleksi tanısının konulabilmesi için belirtilerin aynı anda görülmesine gerek olmadığını belirten Kilit, hastalığın genetik bir temele sahip olduğunu söylemektedir.

Belirtiler Nelerdir?

Disleksinin zekâ sorunu olmadığını vurgulayan Kilit, disleksi olan bireylerin sözcükleri doğru okumakta, okuduklarını anlamakta ve okuma hızlarında zorluk çektiklerini belirtiyor. Ayrıca, disleksi belirtileri arasında ilkokul çağındaki çocukların karşılaştığı sorunlar da bulunmaktadır. Örneğin, sağ-sol karıştırma, merdiven çıkmakta zorlanma, ayakkabı bağlama problemleri disleksi belirtileri arasındadır. Disleksi olan bireyler, ömür boyu süren özel eğitim gerektiren bir durumla karşı karşıyadırlar ve erken teşhis hayati öneme sahiptir.

Önemli Belirtiler

  • Matematik sembollerinde zorluk yaşama (+, x)
  • Paraları tanımada, saati öğrenmede zorlanma
  • Gün, ay, mevsimleri sıralamada sorun yaşama
  • Dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü

Disleksi, sadece okuma yazma güçlüğü olarak değil, hayatın tüm yönlerini etkileyen bir durumdur. Bu sebeple, disleksi belirtilerinin dikkate alınmaması durumunda çocukların ilerleyen yaşlarında anksiyete, özgüven eksikliği ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.

Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini bildirdi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.