Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Genel Sağlık Durumu ve Alerji Vakaları Üzerine Uzmanlar Uyarıyor

Toplumda kırsaldan kente geçiş yapmak, sanayileşme ve artan hava kirliliği gibi sebeplerle işlenmiş gıdaların tüketiminin yaygınlaşması, yoğun ilaç kullanımı gibi faktörlerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artan alerji vakalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtilerde uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayarak yaşam ve beslenme koşullarının üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Artan Alerji Vakaları

Son dönemlerde artan alerji vakaları hakkında konuşan Çocuk Alerji ve İmmünolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Son dönemde artışı oldukça ciddi bir şekilde hissediyoruz. Besin alerjisi, atopik dermatit, alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi ve hatta anafilaksi vakalarında artış yaşanıyor. Alerjinin artmasındaki temel sebep yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Süt, yumurta, buğday, ağaç yemişleri gibi alerjenlerin görülme sıklığı artmıştır. İlaç alerjilerindeki artışın sebebi ise maruz kalınan alerjenlerdir. İlaç alerjisinin artmasının nedeni ise çok sayıda ilaç kullanılmasıdır. Alerjik rinit, astım atakları gibi durumların artışındaki nedenler arasında enfeksiyon riskinin artması da bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı, hava kirliliği gibi faktörler hastalıkların artmasında rol oynamaktadır. Ancak yeni verilere göre işlenmiş gıdaların tüketiminin de önemli bir risk oluşturduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Anafilaksi Hayati Tehlike Oluşturabilir”

Anafilaksi vakaları ve olası alerjik durumlar hakkında konuşan Doç. Dr. Süleyman, “Gereksiz ve endikasyonsuz uygulamalardan kaynaklanabilecek komplikasyonlar mevcuttur. Anafilaksi, hayati tehlike oluşturan ciddi bir sistemik reaksiyon ve ölüm riski taşıyan bir durumdur. Doktorun önerdiği şekilde tedaviye uymak ve hastaların kararlı olmamaları önemlidir. Şikayetler arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi belirtiler varsa astım olasılığı vardır. Burun kaşıntısı, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtiler alerjik rinite işaret edebilir. Döküntü varsa egzema olabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında bir alerji uzmanına başvurulmalı ve uzmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca çocuklar sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı ve düzenli uyku almalarına özen gösterilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“Astım ve Diğer Alerjik Hastalıkların Belirgin Arttığını Görüyoruz”

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar, yaşanan koşulların alerjik reaksiyonlara etkisine dikkat çekerek, “Köy hayatından uzaklaşıyor, kente doğru göç ediyoruz. Bu durum, stresin artması ve tükettiğimiz ürünlerin doğallıktan uzaklaşması gibi etkiler yaratmaktadır. Astım ve diğer alerjik hastalıkların belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyoruz. Besin alerjileri de 90’lı yıllardan bu yana artış göstermektedir. Fiziksel aktivitenin azalması besin alerjilerinin artmasına neden olmaktadır. Besin alerjilerinin büyük bölümünü süt, yumurta, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri, balık gibi ürünler oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, Akdeniz diyetini benimsemek koruyucu bir etki sağlayabilir. Düzenli olarak spor yapmak, alerjiler ve diğer hastalıklardan korunmada önemli bir faktördür” dedi.

Related Posts

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.

Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini bildirdi.